Henri's internet versie van het spel 'Set!'

Wat is het?

Een in Java geschreven netwerk-applicatie waarmee je over het internet samen het volgende spel kunt spelen.

Spelregels

Er kunnen zoveel mensen meedoen als je maar wil en je kunt het ook in je eentje spelen om het spel onder de knie te krijgen.

Het spel wordt gespeeld met 81 kaarten, met vier mogelijke 'facetten': kleur, vorm, aantal en 'vulling'. De bedoeling is sneller dan de overige spelers een 'Set' te vinden. Een Set is een drietal kaarten waarbij elk facet of helemaal gelijk is of helemaal verschillend.

Voorbeelden van een set:

Het aantal is bij elke kaart verschillend, de overige facetten (kleur rood, vorm golfje en vulling gevuld) zijn bij de kaarten hetzelfde

Het aantal is bij elke kaart hetzelfde, de overige facetten (kleur, vorm en vulling) zijn bij de kaarten totaal verschillend.

Kaarten die niet een set zijn:

Het aantal is bij elke kaart hetzelfde, de facetten kleur en vorm zijn bij de kaarten totaal verschillend, maar de vulling is niet totaal verschillend.

Bij de start van het spel deelt de computer twaalf kaarten uit. Als iemand een set gevonden heeft haalt hij de kaarten weg. Dit gaat zo door totdat er geen sets meer zijn, de computer deelt dan nieuwe kaarten. Soms vult de computer aan tot meer dan twaalf kaarten om te zorgen dat er minstens één set aanwezig is. De score wordt van elke deelnemer bijgehouden. Het spel is afgelopen als er geen kaarten op de stapel meer zijn en er geen set meer aanwezig zijn in de kaarten die op 'tafel' liggen. Winnaar is uiteraard degene die de meeste sets heeft vergaard.

Installatie

Voor dit spel is de Java Virtual Machine version 1.4 (JVM) van Sun vereist. Na installatie van de JVM kun je Setgame starten. Accepteer het door mezelf getekende cerificaat om het stpel te starten.

Handleiding

Na het dubbelklikken verschijnt een 'inlog' scherm:

Hier moet je het volgende invullen

Klik op 'OK' om je aan te melden of als 'spelleider' te fungeren

Het volgende scherm verschijnt als je als spelleider hebt ingelogd, als je als medespeler hebt aangemeld verschijnt een soortgelijk scherm alleen staan er dan al meer spelers in de lijst en ontbreekt de 'Start Game' knop.

Op dit moment wacht het programma op 'aanmeldingen'. Telkens als iemand aan zich aanmeldt komt hij/zij in de lijst te staan:

De regel van het scoreboard met jouw naam wordt paars. Als de spelers zijn ingelogd kan de spelleider op 'Start Game' klikken om het spel te starten. Medespelers hoeven alleen te wachten totdat de spelleider het spel start. klik direct, zonder op medespelers te wachten, op 'Start Game' als je het spel in je uppie wilt spelen. Na het starten van het spel verschijnt het volgende scherm:

Nu kan iedereen beginnen met het zoeken naar sets. Als je er een denkt te hebben gevonden klik je met de muis op de kaarten. Na het aanklikken van de derde kaart wordt de veronderstelde set 'ter goedkeuring' aangeboden aan de server. Als je het goed hebt hoor je 'tada', wordt je score verhoogd en en vervagen de geselecteerde kaarten bij iedereen. Was het geen set dan krijg je 'ping' te horen. Aan het eind van het spel krijgen de winaar en de verliezers een bijpassend 'Duke Nukem' citaat te horen.

Veel plezier!

 

Troubleshooting

Spelen in server mode

Denk er aan dat de poort (standaard 1903) voor 'de buitenwereld' bereikbaar moet zijn. Bij windows XP bijvoorbeeld zit een firewall ingebouwd waar je moet opgeven dat poort 1903 'doorgestuurd' wordt naar je eigen computer. Raadpleeg de XP help file voor details. Ook als je achter een NAT router zit moet je maatregelen treffen op 'aanmeldingen' naar jouw computer door te sluizen.

Foutmeldingen bij het login-scherm